V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Modern Classrooms Modern Education smo se učenci in učiteljice med 19. in 23. 4. 2018 udeležili izmenjave učencev v mestu Lanciano v Italiji.

18. 3. 2018 smo se s šolskim kombijem odpeljali na Dunaj, nato pa z letalom odleteli v Švico, od tam pa do Rima. Z letalom sem letela prvič, zato mi je bilo to zelo razburljivo. Iz Rima smo ponoči krenili v majhno in zgodovinsko bogato obmorsko mesto – Lanciano. Pot je bila zelo dolga, pa vendar smo uspešno prispeli na cilj in čakale so nas zanimive in nepozabne izkušnje.

Ob prihodu so nas pričakale naše družine gostiteljice, ki so nas z veseljem sprejele. Zjutraj smo obiskali tamkajšnjo šolo, ki je bila zelo majhna. V učilnicah je bilo samo od 10 do 15 učencev. Dan smo si popestrili s tem, da so se učenci iz vsake države predstavili s predstavitvijo, ki so jo pripravili. Te države so bile Italija, Romunija, med njimi tudi mi, Grčija in Turčija. Po predstavitvah smo si ogledali učilnice in tudi vrtec, ki je bil poleg šole. Igrali smo se razne igre in se pobližje spoznali. Pri družinah gostiteljicah smo opravili kosilo in se za tem sprehodili po prečudovitem Lancianu, kjer smo se veliko naučili o zgodovini mesta. Povabljeni smo bili tudi na sprejem k županu v mestno hišo. Med našim druženjem na šoli smo se naučili uporabljati različne računalniške programe, in sicer: Kahoot, Voki, Animoto, Geogebra, Mindmaple; imeli robotiko; se sprehodili po plaži Lanciana in si ogledali veliko cerkva. Med potepanjem nas je presenetil dež, z vremenom res nismo imeli sreče.

Zelo mi je bilo všeč, ko smo se s člani družine gostiteljice z vlakom odpravili v Pescaro. Tam smo se ustavili v piceriji, se kljub močnemu vetru sprehodili po peščeni plaži in po trgovinah, saj je Pescara zelo znana po tem. Pri družini gostiteljici sem se naučila, kako pripraviti odlično italijansko pico, jaz pa sem jim pripravila carski praženec oz. »šmaren«, saj so želeli poskusiti nekaj iz naših krajev. Kot darilo pa so mi podarili oljčno olje, piškote, domačo marmelado in druge italijanske dobrote.

Čas nam je hitro mineval in naše druženje se je kmalu bližalo koncu. Učitelji italijanske šole so nam pred odhodom pripravili še zaključno predstavitev. Bilo nam je malo žal, da smo morali že oditi domov, vendar je bila tudi pot proti domu polna novih dogodivščin. Z avtobusom smo se odpeljali v Rim, kjer smo prespali v samostanu blizu Bazilike sv. Petra. Sledil je sprehod po Rimu, kjer smo videli veliko znamenitosti, kot so Bazilika sv. Petra, kolosej, fontano Trevi, cerkve, obeliske … Bilo je nepozabno.
Naš čas v Rimu se je zelo hitro iztekel, kot bi trenil smo spet sedeli na letalu in leteli proti Frankfurtu, od tam pa proti Dunaju, kamor smo prispeli ponoči. V jutranjih urah smo se srečno vrnili nazaj v Slovenijo, polni izkušenj in novega znanja. Sklenili smo veliki trdnih prijateljstev. Če bi lahko, bi se vrnila nazaj.

Manja Klemenčič

 

Oznake: ,